El Molí de Torrelles celebra deu anys promovent l’Alt Penedès com a destí de turisme rural sostenible
Aposta per una promoció global de tota l’oferta vitivinícola, gastronòmica, lúdica, cultural i d’allotjament del Penedès

TORRELLES DE FOIX

Ricard Rafecas

Paddy Mannion, un irlandès de Dublín enamorat del Penedès des de fa molts anys i afincat al Molí de Torrelles des de fa una dècada -aniversari que celebra enguany- està restaurant aquest casalot que es va trobar mig derruït amb una paciència de sant i una il.lusió de “teenager”. Qui l’ha vist i qui el veu, el Molí. Amb la seva dona Mandy -una americana de New England- promocionen més el Penedès ells solets a mig món que moltes institucions i empreses plegades.

Divendres passat, el Molí va celebrar el seu desè aniversari amb una trobada d’amics i l’infal.lible tast de vins i la tertúlia que, al voltant d’un saborós dinar a peu dret servit per Stefan Lismond de Can Festís, acompanyen qualsevol de les activitats de Mannion. Manté frescs com el primer dia els seus tres principals objectius: Conservar el Molí com a element dinàmic i històric de Torrelles, promoure l’Alt Penedès com a destí de turisme rural sostenible, i desenvolupar ‘La via verda’ o ‘Ruta dels Plataners’ entre Barcelona, l’Alt Penedès i el sud de Catalunya.
El Molí ofereix l’Alt Penedès com un tot que val la pena conèixer. Així, tant et pot acostar al coneixement dels castells de la mà de Fèlix Miret, com organitzar-te excursions amb bicicleta, rutes per un senderisme genuïnament penedesenc, cursos d’iniciació a l’escalada, passeigs a cavall i, evidentment, el coneixement dels bons vins del Penedès, de la seva bona gastronomia i del seu allotjament rural. Mannion té bons contactes amb empreses que organitzen moltes d’aquestes activitats, no ho fa pas tot ell, sinó que busca oferir un coneixement global de la nostra comarca. La seva és una filosofia de la vida molt curiosa i, a voltes, envejable: no té pressa i assaboreix els petits plaers de la vida quotidiana i pròxima com a culminació de la felicitat plena.
I és que al Molí podeu fer tasts de vins en multitud d’ocasions, i rutes d’autor per diversos cellers penedesencs, de la Conca, de la Terra Alta, del Priorat, o fins i tot una escapada al Delta del Ebre. Però també podeu anar amb bicicleta a fer excursions d’un dia, d’un cap de setmana o del temps que vulgueu, i és que molts penedesencs no saben que Mannion els pot portar, per exemple, a fer una ruta amb bici pel Císter, o per molts altres indrets, penedesencs o no, que potser ni coneixen.

Informació global del Penedès

“El més important és, amb un Penedès tan ben comunicat, adonar-nos que hi ha dos camins que entren a Espanya, un que va directe a Madrid i un altre que passa per Catalunya, ja que només cal fixar-se en el trànsit de les nostres carreteres a les set de la tarda”, diu Paddy Mannion, per reivindicar en conseqüència “un punt d’informació a Martorell i un al altre al sud del Penedès, com el “Wine Country Reception Center” de Napa Valley, per exemple, on s’informi de tot l’allotjament del Penedès, de tota la seva gastronomia, de tots els seus vins i de totes les seves activitats en contacte amb la natura, de totes i no només les d’aquelles entitats i empreses que paguen una quota, no només de la Fira del Gall i de la festa major de Vilafranca sinó també de totes les activitats dels pobles petits durent tot l’any, com els balls dels diumenges a la tarda”.
Mannion és un home amb les idees clares que no es mossega la llengua: “Hem de protestar per l’actitud tancada dels grans cellers penedesencs, que tenen més de 250.000 visitants l’any els quals no reben ni una paraula més sobre l’Alt Penedès que no sigui la promoció i la imatge de la pròpia empresa; és incomprensible que no s’adonin de la importància de la lleialtat a la terra i al producte, i en això els cellers petits també compten, també haurien de projectar l’oferta dels seus pobles”. La seva és una aposta decidida per la promoció global de la comarca perquè amics porten amics i clients porten clients i quan més rica és l’oferta més hi surt guanyant tothom. I ja porta deu anys en aquesta batalla.